Maximale efficiëntie: OEE-inzichten bij La Lorraine Bakery Group

Hoe La Lorraine Bakery Group OEE Optimaliseert

La Lorraine Bakery Group (LLBG) NV is een 100% Belgische familiale holding actief in de maalderij- en bakkerijsector. Ze zijn één van de marktleiders in diepgevroren broodspecialiteiten. Verder zijn ze in België ook de nummer 1 wat betreft de productie en distributie van een ruim gamma aan verse broodproducten en patisserie. LLBG stelt meer dan 4000 mensen te werk en opereert vandaag vanuit 12 hoog geautomatiseerde productie-eenheden in België, Polen, Tsjechië, Roemenië en Turkije en exporteert naar méér dan 25 landen, waarvan een groot deel via eigen verkoopfilialen. Zij kozen voor een Objective MES-systeem voor het opvolgen en optimaliseren van hun productieprocessen.

Voor de implementatie kampten ze vaak met productiestilstanden waarvan ze de reden niet konden achterhalen. Alsook was er geen constante productiviteit op de baklijnen en was het niet mogelijk om de performantie van de lijnen in real-time weer te geven. Deze problemen werden aangepakt met de realisatie van de Objective MES oplossing.

De nadruk bij de implementatie van het MES systeem voor La Lorraine lag vooral op het opvolgen van de OEE (overall equipment effectiveness) van het productie-apparaat. Daarbij registreert Objective MES nauwgezet machinestilstanden en onderbrekingen, uitval, snelheids- en kwaliteitsverliezen en de redenen daarvoor. Op basis daarvan krijgen het operationeel management en de lijnverantwoordelijken van La Lorraine een accuraat beeld van de feitelijke performantie van het productie-apparaat. Bovendien verwerft men hierdoor inzicht in de meest voorkomende storingen en kan men aan de oorzaken hiervan werken om de productie verder blijvend te optimaliseren.

 

Met Objective MES hebben we realtime zicht op de efficiëntie van de werkvloer.
– Marc Vanherpe, COO

Objective MES biedt La Lorraine de mogelijkheden om real time de efficiëntie zichtbaar te maken op de werkvloer en de stilstanden te identificeren. Het is het ideale hulpmiddel om de efficiëntie van de baklijnen te meten door de:

  • kadans van de baklijnen te meten
  • automatische stilstanddetectie
  • lijnperformantie weer te geven adhv. OEE (Overall Efficiency Effectiveness)

Hierdoor was er een aanzienlijke verbetering in productiviteit per lijn en zegt OEE nu alles

Meer weten over dit project? Bekijk het klantenverhaal van La Lorraine

Bekijk klantenverhaal