Aptean MES Objective Edition Pilot van Bettinehoeve

Bettinehoeve, een familiebedrijf met een verhaal

 

De geitenkaas van Bettinehoeve is niet meer weg te denken uit de supermarkt schappen. En dat is allemaal te danken aan Johan Ewijk die in 1982 begon met het melken van twee geiten. Van de melk maakt hij geitenkaas die hij verkoopt op braderieën. Als Johan een tijdje geitenkaas heeft verkocht op braderieën blijkt dat naar meer te smaken: hij krijgt dan ook de vraag of hij grotere hoeveelheden kan leveren. Johan reageert enthousiast en gaat vervolgens voortvarend aan de slag. In 1990 leveren de boeren in de omgeving melk aan Bettinehoeve voor de productie van geitenkaas.

Het gaat voor de wind, maar in 1992 krijgt Bettinehoeve een zware tegenslag te verduren: de kaasmakerij brandt volledig af. Maar Johan pakt door en opent in 1993 een nieuwe productielocatie op de plaats van de oude boerderij en die staat er nog steeds. In 2007 opende de tweede productielocatie aan de Donk in Etten-Leur, en de derde staat op de planning voor aankomend jaar. En dat gebeurt tegenwoordig allemaal onder leiding van algemeen directeur Sybren Ewijk, de zoon van Johan.

 

De beste kaas ter wereld

 

In 1997 verlegt Bettinehoeve haar koers en gaat verse geitenkaas maken en deze keuze blijkt succesvol: In 2006 wordt de harde geitenkaas, de Bettine Grand Cru, op de jaarlijkse Nantwich International Cheese Show in Engeland verkozen tot beste kaas ter wereld! Dat bewijst wel dat Bettinehoeve haar missie, die sinds 1982 ongewijzigd is, blijft waarmaken. Wat die missie is? “Het produceren en vermarkten van smaakvolle geitenzuivel producten van hoge kwaliteit geitenmelk.”

 

Veranderende markt: groeien, optimaliseren en verduurzamen!

 

De missie is dan niet veranderd, de markt is dat zeker wel. Aan het woord is Remco van Gastel, Manager Productie en Technische Dienst bij Bettinehoeve; “De vraag naar geitenmelk en geitenmelkproducten loopt enorm op. Mensen zijn lactose-intolerant, of zoeken een andere smaakbeleving dan die van koemelk. Daarnaast moet je als leverancier inspelen op de trends zoals de persoonlijke beleving van de consument. Dat merken we!” Ook in de productie van geitenzuivel ziet Remco ontwikkelingen: “In onze omgeving en bij andere bedrijven zien we dat verdere automatisering maar ook verduurzaming een hot item is. Producenten willen gedigitaliseerde processen, om efficiënter en transparanter te produceren, en de markt eist verduurzaming van de voedselproductie.”

 

De slimme voedselfabriek: Efficiënter en duurzamer produceren met Objective MES

 

Bettinehoeve is een innovatief bedrijf maar niet enkel in haar producten, zoals Remco benadrukt: “We zijn doorlopend doende om onze producten te vernieuwen en in te spelen op de markt, maar daarnaast willen we ook duidelijkheid verschaffen over de herkomst, kwaliteit en duurzaamheid van onze producten en het proces daaromheen, en daar boven op de continuïteit ervan te garanderen”.

Inspelend op de maatschappelijke ontwikkelingen heeft Bettinehoeve sterk ingezet op automatisering in de afgelopen jaren. De verbinding tussen de machines en het ERP systeem was er echter nog niet. “Wij hadden geen volledig inzicht in het productieproces en de papieren controlestaten zorgden voor veel fouten en extra werk”, aldus Remco, die bij zijn vorige werkgever had ervaren hoe de MES oplossing van Objective hier kan helpen.

Om de groei op een efficiënte en flexibele manier te ondersteunen heeft Remco, het management van Bettinehoeve kunnen overtuigen om de productie te digitaliseren en de eerste schreden te zetten naar de slimme geitenkaas fabriek.

Stilstaan doen ze dus niet bij Bettinehoeve, wat het een dynamisch bedrijf maakt. “Dat is zo leuk aan werken bij Bettinehoeve, en dat zoeken we ook in onze partners. Objective sluit daar perfect bij aan, niet enkel vanwege de cultuur, ervaring en toewijding van haar medewerkers maar ook de ambitie om Objective’ industrie specifieke oplossingen met haar klanten mee te laten groeien en zo toekomst bestendige oplossingen te kunnen blijven leveren.”
Door de inzet van Objective MES maakt Bettinehove de volgende stap naar de ‘Slimme Voedselfabriek’.

 

Objective MES: een schaalbare oplossing

 

Bettinehoeve is gestart met een piloot project voor 1 verpakking lijn om aan te tonen dat, met de inzet van Objective MES, de beoogde doelstellingen gehaald kunnen worden:

  • Real-time aansturen van de operatie
  • Actuele en correcte inzichten in voorraad grondstoffen, halffabricaten en eindproducten
  • Correcte THT registratie
  • Inzicht in afboeken hulpstoffen (Plano’s, sleeves en overige materialen)
  • Reduceren van fouten tijdens registratie op de werkvloer
  • Papierloos werken
  • Real time Track en Trace
  • Overall Equipment Efficiency sturing

Op 13 November 2020 is het project afgetrapt en op 20 April 2021 is de piloot lijn succesvol in productie genomen inclusief de koppelingen naar ERP en de apparatuur aan de verpakkingslijn.

“Ondanks de beperkingen vanwege Corona waardoor het Objective team ons alleen op afstand kon begeleiden, en tussendoor nog even onze jaarlijkse audit, is het toch allemaal heel snel en soepel verlopen.”, aldus Remco, “Samen met twee Key Users ben ik aan het begin van het project opgeleid en we hebben zelf heel veel kunnen doen. Zoals ook de opleiding van de operators, dit hebben we gefaseerd in 1 ½ week gedaan waarna we met succes live zijn gegaan. Zo succesvol dat ik direct de vraag van de operators kreeg of we niet ook al de andere lijnen konden doen. Dit is echter nog niet de bedoeling, en hoewel we nu al zien dat het zijn vruchten afwerpt willen we eerst de KPI’s verzamelen in de komende tijd voordat we de volgende stap zetten. Dit wordt hoogst waarschijnlijk de Kaasmakerij!”

Met de succesvolle invoering van Objective MES voor de piloot lijn heeft Bettinehoeve de eerste stap gemaakt. In de komende maanden worden de resultaten geanalyseerd en de aanpak voor de vervolgstappen gepland. In lijn met de filosofie van Bettinehoeve: Ondernemerschap gecombineerd met ambachtelijkheid en Brabantse zakelijkheid.

Meer weten over andere projecten?

Lees onze klantverhalen